Коментар на Стефан Ташев за Breaking.bg Задава ли се сериозен международен

...
Коментар на Стефан Ташев за Breaking.bg Задава ли се сериозен международен
Коментари Харесай

Задава ли се международен скандал с новите българските паспорти и лични карти?

Коментар на Стефан Ташев за Breaking.bg
Задава ли се сериозен интернационален скандал с новите български документи за идентичност, които от края на тази година би трябвало да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци? С този въпрос се обърнаха към Breaking.bg чиновници на Министерство на вътрешните работи.

За какво става дума?

В края на 2022 година бе подписан контракт сред Министерство на вътрешните работи и немската компания „ Мюлбауер Ай Ди Сървисиз “, която дружно с родната компания  „ C&T България “ завоюва през април 2020 година поръчката за създаване на система за нови персонални документи, стартирала през 2018 година Сагата с подписването на контракт се забави две години поради обжалвания на изгубилата компания „ Веридос “

„ От страна на Министерство на вътрешните работи е направена нужната организация и всички екипи са осведомени със отговорностите и отговорностите си при осъществяване на дейностите. От изпълнителя настояват, че имат готови екипи у нас и в Германия „, декларира при подписването на контракта отрасловият зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър. Дали е по този начин в действителност?

При подаването на документите за състезанието компанията, която е със седалище в Мюнхен, Бавария, е показала, че фабриките й  за произвеждане на документи за идентичност са на територията на Европейски Съюз.

Проучване на Breaking.bg обаче откри, че двете заводи за персонални документи или по-точно за бланките за персонални документи-паспорти, шофьорски книжки и персонални карти, на компанията се намират в сръбската столица Белград и Баня Лука, столицата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Двете страни не са членки на Европейски Съюз.

В тези заводи компанията създава персонални документи за страни от Африка.

Според специалисти процедурата по издаване на нови персонални документи за страна от Европейски Съюз, с чип, изисква компанията производител до края на тази година да показа тестови мостри на тях, които да бъдат прегледани от специфичен орган-комитет към Европейската комисия и да получат утвърждение от страните-членки. А компанията производител да има документ „ Секретно “ за Европейски Съюз и НАТО, както и нейните чиновници, с цел да създава персонални документи за страни от Европейски Съюз. Интересно по какъв начин фабриките от Сърбия и Република Сръбска ще получат такива документи, което слага под сериозен въпрос опцията родните документи да се вършат в страна отвън съюза.

И това може да провокира интернационален скандал. Според контракта до края на 2023 година баварският консорциум и родната компания би трябвало да са подготвени с тестовите мостри на новите документи с чип.

А в случай че не получат утвърждението на Европейска комисия? Какво ще се случи? Ще се провали така и така забавената в годините поръчка? При оповестяване й цената бе за 240 милиона лв.. Но това са цени от 2018 година и компанията евентуално ще изиска индексация поради инфлацията. Докато траеха правосъдните процедури по обжалването, цели 2,5 години, съумя ли консорциумът да извади нужните документи „ Секретно “ на Европейски Съюз и НАТО?

Информирани задават и различен въпрос. Какво общо има българската компания „ C&T България “ с новите документи за идентичност, като компанията в никакъв случай до момента не се е занимавала с такава активност? Справка в интернет демонстрира, че компанията е взела участие през годините в разнообразни поръчки за доставка и монтаж на инфорационни системи и здравно съоръжение на лечебни заведения, като тя е единствен дистрибутор за България на известна компания-производител на техника. Ползва ли се компанията от покровителството на човек от настоящето политическо управление на Министерство на вътрешните работи?

А този човек от политическото управление на Министерство на вътрешните работи има ли чадър от „ мощния човек в президентството “ Николай Копринков, секретар по вътрешната политика на Румен Радев. И е назначен в Министерство на вътрешните работи, с цел да управлява служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР